Polyvagaal Theorie en Toepassing2023-09-01T13:12:50+00:00

Polyvagaal Theorie & toepassing

Polyvagaal Theorie & Toepassing

De Polyvagaal Theorie van Stephen Porges laat zien hoe het autonome zenuwstelsel een beslissende rol speelt in hoe we ons voelen en gedragen. De verschillende staten waar je zenuwstelsel in kan verkeren: Veilig (Ventraal), Mobilisatie (Sympathisch) en Immobilisatie (Para-sympathisch). In geval van trauma en/of chronische stress gebeurt het vaak dat iemand vast komt te zitten in een overlevingsstaat van mobilisatie of immobilisatie. Hoe kan je dmv kennis van de Polyvagaal Theorie jezelf en anderen helpen?

In deze training neemt Thekla je to-the-point mee in de kennis en toepassing van Polyvagaal vanuit de basis; de decennia aan ervaring van en onderzoeken door Stephen Porges en Deb Dana, die de toepassing van Polyvagaal in therapie heeft ontwikkeld. Ook in déze training blijven we zo dicht mogelijk bij de bron zodat jij er zelf verder mee kan. Je krijgt kennis, maar ook de mogelijkheid de praktijk zelf te ervaren met de oefeningen die zowel Thekla als Nikki aanreiken in deze training.

De Trainer: Thekla van Middendorp

Onderwerpen:

  • Polyvagaal Theorie

  • Persoonlijke profielkaart

  • Triggers, Glinsteringen en Hulpbronnen

  • Vaguszenuw stimulatie oefeningen

Jaar lang onbeperkt toegang:
Prijs: 82,50 euro excl btw (99,83 euro incl. btw)

  • Volledig online en On Demand
  • Taal: Nederlands
  • 4 video’s, in totaal 2 uur
  • Heel jaar toegang
  • Betaalopties: iDeal, Bancontact, creditcard

Trainers:
Thekla en Nikki

Over Thekla van Middendorp

Polyvagaal Theorie training en workshop

Thekla is een psychosociaal therapeut die mensen helpt vertrouwen te hebben in hun eigen kracht. Ze begeleidt in haar therapiepraktijk in Driebergen cliënten met een grote variëteit aan hulpvragen. Onder meer mensen met angsten, somberte, emotieregulatieproblemen, burnout, relatieproblemen en opvoedingsvragen weten de weg naar haar praktijk te vinden.

Thekla is bedrijfskundig opgeleid en heeft een aantal jaar in de commerciële dienstverlening en HR gewerkt. Daarna werkte ze 15 jaar als zelfstandig loopbaanadviseur en coach. Sinds 2011 is ze werkzaam als therapeut. Ze volgde de opleiding tot PRI therapeut en de intensieve leergang Polyvagaal theorie in de klinische praktijk bij Deb Dana van het Polyvagal Institute.

Tevens is ze gecertificeerd door Unyte-ILs om het Safe and Sound Protocol aan te bieden aan clienten. Thekla gelooft in een leven lang leren en blijf zich ontwikkelen in haar vak en als mens. Ze volgde recent onder meer scholing bij Janina Fisher (de levende erfenis van trauma transformeren), een driedaagse opleiding hechtingsgerichte gezinstherapie bij Villa Verbinding en begin 2023 is ze gestart met de jaaropleiding Provocatief Leiderschap bij ZoetZuur Kumpany. Ze leeft met haar man en twee honden in het bosrijke Doorn. Ze heeft twee studerende kinderen.

https://theklavanmiddendorp.nl

Vragen en Antwoorden

Voor wie is de studie-ondersteuning van 50% korting op de Practitioner training?2023-10-25T11:43:15+00:00

Om de Practitioner certificering beter bereikbaar te maken voor zelfstandigen in de hulpverlening, is er een mogelijkheid voor studie-ondersteuning. Als je ingeschreven staat als zelfstandige dan kan je onderstaande kortingscode toepassen tijdens het bestelproces. In sommige gevallen is het ook mogelijk als particulier in aanmerking te komen voor deze korting, stuur dan je motivatie naar hallo@traumainformedtraining.nl.

Kortingscode: ZELFTIP

Samen-werken aan verandering…

Wat kan ik straks met de certificering?2023-01-27T13:41:54+00:00

Het certificaat dat je behaalt na volledige, positieve afronding van de Trauma Informed Practitioner training laat zien dat je brede en diepe kennis hebt van zowel de TI wetenschap als de mogelijke toepassingen hiervan. Ook zal het jouw kijk op jezelf en je omgeving kunnen veranderen of verhelderen waardoor je je wellicht ook anders gaat manifesteren.

Het betekent verder dat je met deze kennis op geïnformeerd manier organisaties en bedrijven kunt adviseren over een andere, effectieve zienswijze binnen en buiten de organisatie. Op persoonlijk niveau en zakelijk niveau. Ook dat begint met zelfinzicht, wat je tijdens de training ook hebt kunnen ervaren. Een organisatie die Trauma Informed wil worden zal zo breed mogelijk betrokken moeten worden. Met jouw certificering kan je leidend zijn in die verandering, het overbrengen en implementeren ervan.

Als therapeut of coach kan je kenbaar maken dat je op één lijn zit met de wereldwijde definitie van Trauma Informed, dat je trauma kunt herkennen achter gedrag, kunt zien dat (ont)hechting hier een grote rol in speelt en een client met een meer lichamelijk visie naar zichzelf kan laten kijken. Ook leert het je voor jezelf te zorgen, te kunnen ‘unblenden’ van de staat van een ander zodat je aanschouwer wordt en daardoor maximaal aanwezig kan zijn.

Leidt de training op tot therapeut?2023-01-27T13:42:21+00:00

Daar kunnen we kort over zijn: nee. Deze trainingen leiden niet op tot therapeut, het geeft kennis, inzicht en wat zelfhulptools om de theorie beter te begrijpen. Het bespreken van therapieën in de trainingen heeft als doel een overzicht te krijgen van de mogelijkheden binnen Trauma Informed Care op het gebied van zorg.

Het geeft ook een beeld van hoe de theorie in klinische omgeving kan worden toegepast. We hopen dat het je prikkelt om wellicht verder te onderzoeken. De practitioner certificeringstraining geeft aan dat je kennis hebt van TIC, daarin kan adviseren en het vanuit jezelf kunt toepassen.

Omdat Trauma Informed echt een andere kijk op jezelf en de wereld is, kan het voor veel inzichten zorgen. Inzichten die meestal leiden tot anders functioneren en handelen. Die inzichten zijn van grote waarde voor organisaties en bedrijven. Het kan namelijk anders!

Kan ik de training doen als ik aan de medicatie ben?2023-01-27T12:25:51+00:00

In principe is medicatiegebruik geen probleem aangezien het hier om kennisoverdracht gaat. Het kan een overweging zijn om bij twijfel even te overleggen met je arts.

Kan ik een training doen terwijl ik in therapie ben?2023-01-27T12:42:46+00:00

Dat kan zeker omdat de training geen vervanging is van therapie, alhoewel het wel zelfhulptools meegeeft. Het is aan te raden wel eens met de therapeut te overleggen of deelname verstandig en/of helpend is.

Wat houdt het Centrum voor Trauma Informed Care (CTIC) in?2023-01-28T12:26:23+00:00

Het CTIC is opgezet met als doel mensen in het algemeen meer kennis aan te reiken over zichzelf, hun eigen biologie, op basis van moderne neurowetenschap en decennia aan experiëntiële kennis.

Nikki Nooteboom heeft zich jaren geleden uit noodzaak vastgebeten in het vinden van alternatieven voor reguliere geestelijke gezondheidszorg, na zeker 25 jaar te hebben rondgedoold in de reguliere zorg. Het heeft altijd als een vreemde, gedwongen waarheid gevoeld en ze verwachtten daar dingen die ze helemaal niet kon of helemaal geen oplossingen gaven.

De verbijstering was er al snel dat er naast de gepretendeerde ‘waarheid’ binnen de reguliere zorg een heel ander paradigma was dat al zeker 50 jaar bestond! Het trauma Informed gedachtengoed, filosofie en de reeds breed ontwikkelde toepassingen. Na de start als TI therapeut kreeg ze met hetzelfde ongeloof en boosheid te maken van cliënten; waarom wist ik dit niet, heb ik deze kennis nooit gekregen en heeft niemand me een keuze gegeven?!

Om deze reden is het CTIC ontstaan; Kennis en eigen ervaring geeft inzicht en meer leiding over jezelf en heeft invloed op de omgeving. Want trauma traumatiseert en dat geven we al eeuwen door.

Voor de toekomst is het doel van het CTIC o.a. een platform vormen voor kennis en mensen, maar ook meer diverse trainingen en cursussen aan te gaan bieden van verschillende experts, over verschillende onderwerpen. Maar uiteraard allemaal vanuit wetenschappelijke en experiëntiële basis. Het is ook niet de bedoeling dat het teveel in de ‘spirituele’ hoek gaat zitten, aangezien dat ook een manier van ‘spiritual bypassing’ kan zijn. De feiten zijn leidend, ook als ‘spiritualiteit’ wordt geïntegreerd.

Hoe kan Trauma Informed Care mij professioneel versterken?2023-01-27T13:49:18+00:00

Door het Trauma Informed paradigma toe te voegen aan je professionele kijk op werk en mensen, zal je meer inzicht krijgen in waarom mensen doen wat ze doen of waarom ze iets niet doen. Het zorgt er vooral voor dat je jezelf intern beter begrijpt en daardoor anders met mensen in contact kan staan en in die interactie tot andere en effectievere oplossingen kan komen.

Je zal gaan inzien waar jij uit overleving reageert om jezelf veilig te houden en welke invloed dat heeft op je omgeving. Er zal meer beleving van leiding zijn in jezelf en dus hoe je met je omgeving omgaat. Deze processen kan je hierdoor ook beter gaan herkennen in anderen; overleving, kwetsbaarheid. Hoe benader je gedrag als je weet dat het geworteld is in kwetsbaarheid?

Voor therapeuten en coaches is het zeer helpend om te leren hoe je beter bij jezelf kan blijven met cliënten en volledig aanwezig kan zijn. Je herkent behoeften zoals bijv “Ik moet de oplossing geven” meer als een reactie op je eigen drang je veilig te voelen door het ‘goed te doen’. Als je met je eigen overleving bezig bent kan je namelijk niet aanwezig zijn en dat zal je cliënt voelen.

Maar het zal ook inzicht en toevoeging geven omdat je je gaat realiseren dat eigenlijk alles in het lichaam begint en eindigt, dat denken, praten en doen vaak traumaresponses zijn en niet de weg naar oplossingen. Het geeft meer vertrouwen in jezelf en in dat de toegevoegde waarde allereerst de mate van veilige connectie met de client is en dat de client vooral zichzelf kan helpen met jouw ondersteuning.

Voor wie zijn de trainingen bedoeld?2023-01-27T13:29:01+00:00

Trauma Informed is dus voor iedereen die in contact staat met anderen; managers, ouders, therapeuten, coaches, leraren, openbaar dienstverleners zoals politie, maar ook advocaten en rechters enz. We zijn mensen en we hebben elkaar nodig en in plaats van nog maar meer afstand tot elkaar te creëren, kan het Trauma Informed gedachtengoed de afstand verkleinen. Als we beter snappen waardoor gedrag veroorzaakt wordt en wat zich binnen een menselijk systeem afspeelt, is er meer begrip maar vooral meer inzicht in hoe we anders met onszelf en anderen om kunnen gaan. Kennis is niet meer alleen voor ‘specialisten’.

Wat is Trauma Informed?2023-01-27T09:28:13+00:00

Trauma Informed kennis zorgt voor meer betrokkenheid van mensen bij hun eigen biologie en gezondheid. 

We verwachten nogal eens wat van onszelf en anderen, dat we sterk zijn, positief denken, ons niet aanstellen, doen wat er van ons ‘verwacht wordt’, de welbekende ‘shop onder je kont. Hierdoor is jezelf voelen en begrijpen lastig, zo niet onmogelijk. 

Trauma Informed kennis en toepassing zorgt voor meer inzicht in jezelf, in je lijf, in je brein; waarom je doet wat je doet en niet doet en voelt. Het geeft ook laagdrempelige toepassingen die je zelf kunt toepassen omdat je steeds meer gaat begrijpen wat je nou eigenlijk nodig hebt.

Gedeeld begrip van trauma > Identificatie van trauma > bewustzijn van impact van trauma

Wat is het platform waar ik de training op bekijk?2023-03-08T17:57:11+00:00

Voor de daadwerkelijke uitvoering van de online training hebben we gekozen voor Skillba, een volledig Nederlands bedrijf.

Welke betaalmethoden zijn er?2023-03-25T18:30:47+00:00

Je betaalt op de website van het leerplatform Skillba via een veilige verbinding van Mollie.

Betaalmethoden:

  • IDeal
  • Bancontact
  • Creditcard
Ga naar de bovenkant