In-person workshop Co-regulatie voor Coaches

Een live in-person workshop voor coaches die Trauma Informed willen gaan werken. In deze workshop gaan we naast theorie over trauma, het zenuwstelsel en toepassing van therapievormen vooral veel oefenen met elkaar. Hoe kan je veiligheid creëren vanuit jezelf en zo anderen helpen te reguleren?
Leer hoe je je cliënten veiligheid kunt laten ervaren door jouw eigen aanwezigheid. Jij kunt daarin van doorslaggevend belang zijn. Veiligheid als absoluut uitgangspunt voor succesvolle begeleiding van mensen. Je krijgt verschillende tools en technieken aangereikt die je kunt inzetten in je praktijk of in je baan.
Waarom kiezen voor Trauma Informed werken?
De vraag naar Trauma Informed werken in de hulpverlening neemt een enorme vlucht. Als coach kan je hier een grote rol in spelen.Therapeuten hebben ook lange wachtlijsten en zouden mensen met minder zware problematiek graag door kunnen verwijzen naar Trauma Informed coaches, maar die zijn er helaas nog te weinig. Daarom deze training want wat mensen vooral zoeken is veiligheid en jij kan dat als coach bieden!
WANNEER HELP JE IEMAND ECHT? VAAK DENKEN WE DAT DOOR HEN TE VERTELLEN WAT ZE MOETEN DOEN. MAAR IS DAT WEL ZO?
De praktijk leert van niet, wellicht even maar niet structureel. Maar waarom niet?
Het is niet dat mensen cognitief niet tot dezelfde oplossingen kunnen komen als die jij aandraagt, hoe goed je adviezen en ideeën ook zijn. Ze zijn er niet toe in staat omdat ze in overleving verkeren. Dit zorgt ervoor dat de prefrontale cortex die je probeert aan te spreken met de oplossingen zo goed als niet bereikbaar is en niet in contact staat met de rest van het systeem, zoals het emotionele brein en het zenuwstelsel.
WAT IS EEN STAAT VAN OVERLEVING?
Als je in overleving bent is je autonome zenuwstelsel zeer hoog afgesteld en zal er een fixatie zijn op signalering van gevaar. Iemand bevindt zich op dat moment in een totaal andere wereld, één van angst, vluchten, vechten en bevriezen. Het autonome zenuwstelsel kan geen veiligheid meer waarnemen omdat het in een hyperfocus zit op het voorkomen van gevaar.
Overleving is altijd sterker dan welke cognitieve gedachte dan ook, het is autonoom en reageert automatisch. Het uit zich in aanmaak van stress- en angsthormonen en beschermend gedrag. Dit proces voorkomt dat uitvoerende functies (doen, structureel denken, praten, analyseren etc) mee kunnen doen. Maar wat is dan de weg om mensen te helpen?
Het begint met ervoor te zorgen dat alle delen van het systeem van een mens weer zo optimaal mogelijk met elkaar in contact komen, geïntegreerd raken. We beginnen dan ook daar waar de overlevingsstaat begint: in het autonome zenuwstelsel. Het lichaam…
CO-REGULATIE
Als coach kan je iemand hierbij helpen door middel van co-regulatie; het bieden van een veilige ruimte waarbinnen de client de eigen overlevingsstaat kan (leren) reguleren. Het kan zelfs zijn dat jij als coach de eerste bent die hen interne veiligheid kan laten ervaren. Op dat moment zal de beleving van de wereld er ineens heel anders uitzien omdat de prefrontale cortex weer mee kan doen en stresshormonen zakken.
ZELFREGULATIE
Die co-regulatie begint met de mogelijkheid jezelf te reguleren, anders transporteer je je eigen reactiviteit op de ander en dat voelt voor zijn of haar zenuwstelsel niet veilig. Je bereikt dan ook geen co-regulatie, het kan zelfs averechts werken. Je client gaat juist verder in stress modus of zal in een co-dependent staat terecht komen. In beide gevallen zal dat wat je allemaal zegt niet aankomen.
ZELFONDERZOEK
Als er meer veiligheid binnen jouw relatie met je client is ontstaan, kan je je client helpen zelf tot meer begrip te komen van lichamelijke sensaties, emoties, triggers en gedrag. Daar zit de echte oplossing: dat cliënten vanuit veiligheid zichzelf anders gaan manifesteren en daar kan je ze op dat moment wellicht met voorstellen mee helpen. Maar alles begint met veiligheid!