Door het Trauma Informed paradigma toe te voegen aan je professionele kijk op werk en mensen, zal je meer inzicht krijgen in waarom mensen doen wat ze doen of waarom ze iets niet doen. Het zorgt er vooral voor dat je jezelf intern beter begrijpt en daardoor anders met mensen in contact kan staan en in die interactie tot andere en effectievere oplossingen kan komen.
Je zal gaan inzien waar jij uit overleving reageert om jezelf veilig te houden en welke invloed dat heeft op je omgeving. Er zal meer beleving van leiding zijn in jezelf en dus hoe je met je omgeving omgaat. Deze processen kan je hierdoor ook beter gaan herkennen in anderen; overleving, kwetsbaarheid. Hoe benader je gedrag als je weet dat het geworteld is in kwetsbaarheid?
Voor therapeuten en coaches is het zeer helpend om te leren hoe je beter bij jezelf kan blijven met cliënten en volledig aanwezig kan zijn. Je herkent behoeften zoals bijv “Ik moet de oplossing geven” meer als een reactie op je eigen drang je veilig te voelen door het ‘goed te doen’. Als je met je eigen overleving bezig bent kan je namelijk niet aanwezig zijn en dat zal je cliënt voelen.
Maar het zal ook inzicht en toevoeging geven omdat je je gaat realiseren dat eigenlijk alles in het lichaam begint en eindigt, dat denken, praten en doen vaak traumaresponses zijn en niet de weg naar oplossingen. Het geeft meer vertrouwen in jezelf en in dat de toegevoegde waarde allereerst de mate van veilige connectie met de client is en dat de client vooral zichzelf kan helpen met jouw ondersteuning.
Geef een reactie